Hyalint brosk

hyalint brosk

Hylint brosk, lasirusto, hyaline cartilage. Hyalint brosk påträffas i epifysskivorna (dvs. de långa benens tillväxtskivor), på ledytorna, vid revbenens fästpunkter, i näsans, struphuvudets och luftrörens stödstrukturer. Det hyalina brosket ligger nedsjunket i vävnaden och omges av en broskhinna (lat. perikondrium). Det hyalina. Hyalint brosk, lakun. Broskcellerna (kondrocyterna) ligger i lakuner, ofta tätt tillsammans i s.k. isogena grupper. De starkt sura sulfatgrupperna i den intercellulära substanser åstadkommer basofilin. Just utanför lakunerna är färgningen starkast (vit pil). Detta område kallas pericellulärt område. Lite längre bort från lakunerna. Hyalint brosk är den vanligaste typen av brosk och bekläder bland annat ledytorna. Det innehåller varken nerver eller blodkärl. Hyalint brosk verkar som glidyta i ledytor och fungerar stötdämpande. Det är viskoelastiskt och 80 procent av det hyalina brosket består av vatten. Hyalint brosk finns nästan på alla ledytor.

Hyalint brosk - vuxen

Brosk är en sårbar vävnad eftersom det inte innehåller några blodkärl. Aktivitet är viktig för att bevara den ledbrosk, som finns kvar. Ledbrosk kallas också för hyalint brosk som betyder glasaktigt brosk. M H, Pawlina, W. With correlated cell molecular biology. Visningar Visa Redigera Redigera wikitext Visa historik.

Hyalint brosk - djur

Den andra benets ledyta heter ledpanna och är skålformad. Elastiskt brosk - hittas i till exempel öronsnibben , struplocket och väggarna i hörselgångarna. Här kommer ett inlägg som handlar om brosk, också en vävnad som en biomedicinsk analytiker ska känna till. Hämtad från " https: I broskets  matrix finns små utrymmen som kallas lacunae. Lippincott Wiliams and Wilkins.

0 reaktioner på ”Hyalint brosk

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *